Hidroszféra

Kezdő búvártanfolyam

Nyíltvízi búvártanfolyam

(SDI Open Water Scuba Diver)

Tengeri látkép búvárkodás közben
Kinek való a kezdő búvártanfolyam?
Hogy kezdj neki a víz alatti világ felfedezéséhez?
Hogyan leszel jó búvár már a legelejétől fogva?

Olvass tovább és megkapod a választ ezekre és egyéb a búvártanfolyammal kapcsolatos kérdésekre is.

Kinek való a kezdő búvártanfolyam?

A rövid válasz: Mindenkinek, aki szeretné megismerni a víz alatti világot. Sport búvárkodásnak is szokták nevezni, de a rekreációs kifejezés sokkal helyénvalóbb, mivel a sportot itt ezt nem úgy kell érteni hogy különösebb nagy fizikai erőkifejtésre lenne szükséged. Víz alatt ugyanis kvázi a súlytalanság állapotába lebegünk és a helyes uszonyozási technikák elsajátításával az előre haladás sem jelent különösebb kihívást. Alapvető fizikai alkalmasságra ugyan szükséges, de nem kell olimpikonnak lenned.

Hogy kezdj neki a víz alatti világ felfedezéséhez?

A biztonságos merülésekhez csak úgy mint a biztonságos vezetéshez megkell tanulj pár egyszerű, de nagyon fontos szabályt. Ezután tudásodat élőben is be kell gyakorold, csakis ezután kaphatsz "jogosítványt" a merülésekhez. Sokan nem veszik ezt túl komolyan de ők nincsenek tisztában azzal hogy habár ez egy nagyszerű szabadidős tevékenység és igazi élmény felfedezni a víz alatti világot ha ezt a megfelelő tudás nélkül teszi valaki az komoly akár életveszélyes kockázatnak teszi ki magát. Ezért nagyon fontos hogy magabiztos tudással vágj bele a merülésekbe. Ha még nem próbáltad a búvárkodást és nem vagy benne biztos hogy ez neked való-e van lehetőséged kipróbálni ami nem egy egész tanfolyam hanem egy merülés ahol kontrolált biztonságos körülmények között megmutatom neked a felszerelést és hogyan is használd de mivel nincs előképzettséged én fogom azt kezelni ha a próbamerülésről többet szeretnél tudni katt ide!

Hogyan leszel jó búvár már a legelejétől fogva?

A kezdő tanfolyam úgy van felépítve, hogy mindenki könnyen el tudja sajátítani a szükséges tudást. Eddig tapasztalataim azt mutatják ezen felül nagyon fontos a tanulók üteméhez igazodni ezért mindig e te igényeidhez mérten haladunk a tanfolyam során. A kezdő búvártanfolyam 3 fő részre osztható erről olvashatsz lejjebb.

Miből is áll a tanfolyam

/elmélet - gyakorlat - vizsga/

A kezdő búvártanfolyam során a tanulók elsajátítják az alapvető merülési technikákat. Hogy is történik ez a valóságban 3 fő részre osztjuk az oktatást: /elmélet - gyakorlat - nyílt víz/

Elméleti órák:

Az elméleti órákon megismerkedsz a merülések fizikai, fiziológia törvényszerűségeivel, továbbá megtanulja a merülések biztonságát szolgáló szabályokat. Megismerkednek a búvárkodás történetével, a felszerelés részeivel, a merülés fizikai hátereével ennek élettani egészségügyi vonzataival. Továbbá a víz alatti élővilággal és az élővilág környezetének megóvása érdekében néhány fontos alapelvvel. Az elméleti oktatásod egy elméleti vizsga teszttel zárul.

Gyakorlati órák:

A gyakorlati búvár órákon, már elméletben megismert felszereléseket élőben is kipróbálod és megtanulod hogy hogy kell a búvár felszerelését összeállítani. Merülés során megismerkedsz a felszerelés használatával is. Gyakorlati órákon víz alatt különböző a vízbiztonságodat növel ügyességi feladatot fogsz megtanulni. Minden feladatot először bemutatok és így könnyen le tudod utánozni te is. Gyakorlati oktatás ütemét a tanulókhoz igazítom mindig figyelembe véve a tanulási ritmusodat. Igazi nyílt vízi merülések során előforduló gyakorlati valós helyzetekben felmerülő problémákra fektetve a hangsúlyt. Mit jelent sok lebegés gyakorlást hiszen ez az egyik legfontosabb dolog a búvárkodásban nem az ajzaton sétálunk vagy a felszínen úszunk hanem lebegünk vízközt és általában ezt a jártasságot kell a legtöbbet gyakorolni.

Nyíltvízi merüléseken:

Mit is értünk az azon, hogy nyílt víz: lényegében, ami nem uszoda vagy uszodai körülmények tehát nem elkerített kis sekély medence szerű öböl. Azonban nem az óceán kellős közepére kell gondolj, lehet ez tó, tenger természetesen a merülésekre alkalmas hely. Tehát az uszodában elsajátított ismereteket tovább gyakoroljuk nyílt vízen is, ami lényegében a gyakorlati vizsga is egyben. Minimálisan négy nyílt vizi merülésre van szükség.

Fontosnak tartom kiemel, hogy habár ezek a minimális követelményei annak hogy búvár váljon a tanulóból. A búvárkodás is olyan, mint bármilyen új tudás, amit megtanulsz "a gyakorlat teszi a mestert". Analógia ként a vezetést lehet jól párhuzamba állítani, tehát például ha valaki megszerzi a jogosítványt és már levezette a minimumot a tanfolyam során, egyértelmű hogy még sok gyakorlásra van szüksége, hogy rutinosan jól tudjon vezetni az utakon. Esetünkben sincs ez másként a gyakorlást a rendszeres merülést, semmilyen részletes kiterjedt oktatás nem pótolhatja.

Ezért nagyon ajánlatos a nyílt vízi részt összekötni egy túrával, ahol kicsit többet lehet merülni a minimális 4 db merülésnél. Vagy a vizsga után újabb merülési lehetőségeket betervezni.

Amit nyújt a tanfolyam:

A sikeresen levizsgázott búvár nemzetközileg elismert fényképes búvárigazolvány tulajdonosa lesz, mellyel a világon bárhol merülhet.

A tanuló számára a búvárigazolványt a SDI állítja ki. Az eredményesen elvégzett búvártanfolyam után a tanuló, olyan búvárrá válik; aki alapfokú búvár ismertekkel rendelkezik, képes biztonságosan merülni, ismeri az adott mélység tartományban azokat a jelenségeket melyek veszély forrási lehetnek, szükség esetén képes önmagát és búvár társát menteni.

SDI OWSD búvár merüléseket hajthat végre, legfeljebb 18 méteres mélységig erősen ajánlott, hogy mindezt merülés vezetővel vagy búvároktató kíséretébe tegye. További információ keress bátran
Elérhetőségek

Jelentkezési feltételek:
Legalább 15. életévét betöltötte (e kor alatti gyermek és fiatalok részére is létezik búvártanfolyam!). (kiskorú esetében szülői, gondviselői írásbeli nyilatkozat szükséges)
 • Fizikailag alkalmas
 • Úszni tudás
 • Alapvető vízbiztonság
Szeretnél jelentkezni vagy esetleg további kérdésed van keress bátran:
Elérhetőségek

Ár:

Kezdő Búvártanfolyam díja és mit tartalmaz:

 • Elméleti oktatás
 • Elméleti vizsga
 • Elméleti tankönyv, és jegyzet
 • Merülési napló
 • Gyakorlati uszodai képzés min. 2 alkalom szükség esetén 3 alkalom.
 • Uszodai belépők
 • Uszodai képzés során teljes felszerelés biztosítása, töltött palack is bele értendő
 • Oktatói díjam.
Összesen: 350 euro +
Búvár igazolvány kártya és regisztrációs díja: 60 euro.

Szeretnél jelentkezni vagy esetleg további kérdésed van keress bátran:
Elérhetőségek