Hidroszféra

Búvárkodás Feketenyéken:

Feketenyéki tó:

Feketenyék (szlovákul Čierna Voda) Egy édesvízi tó melynek egész jó látótávolsága van. Ez az egyik nagy előnye, továbbá komolyabb mélységgel is rendelkezik max. mélysége: 42 méter.

Sok látnivalót telepítettek a búvárok számára. Többek között láthatunk telefonfülkét, buszt, repülőt villamost is. Vizsgázó vagy gyakorló búvárok számár nagy trepnik is vannak, különféle gyakorlatokat akár ezeknél is végre lehet hajtani. A víz alatti látványosságok vezető kötéllel össze is vannak kötve, így nagyon könnyű a tájékozódás is.

Feketenyék búvár térkép
Térkép

A víz hőmérséklete nyáron kellemes 22-24 C fokos a felsőbb rétegekben (10-15m). Bányatavakra jellemző hőmérsékleti különbségeket lehet tapasztalni, ahogy egyre mélyebbre megyünk komoly rétegződés van mélyebb rétegek jóval hűvösebbek.

A rengeteg telepített látni való mellet a tó élővilága is gazdag.

Video feketenyéki pontyokról:

A tóban rengeteg sok ponty van és mivel hozzá szoktak a búvárok jelenlétéhez nem félnek és ezért közel is úsznak. De ha kapnak egy kis kukoricát (kukoricával lehet etetni is itt), amit igen csak kedvelnek, akkor még ennél is közelebb jönnek. De nem csak pontyok vannak a tóban. Fogassüllőket is megfigyelhetünk.
Feketenyék búvárkodás
Ponyok

Feketenyék búvárkodás
A busz belsejéből

Tó parton lévő bázis jól felszerelte, rendezet, kényelmes összeszerelési helyek vannak akár duplapalackkal merülő búvárok számára is. Több kényelmes vízbemeneteli ponttal. Továbbá az egyébb kiegészítő szolgáltatások is vannak angol WC, zuhanyzó, Büfé.

Feketenyék búvárkodás
Tó part

Feketenyék búvárkodás

Feketenyék búvárkodás
Kényelmes készülődő részek

Feketenyék búvárkodás

Feketenyék búvárkodás