Hidroszféra

Merülőhelyek Magyarországon:

Vissza a Merülőhelyekhez

Magyarországi merülőhelyek:

Hazai vízeink között is számos érdekességet és szép merülőhelyet kínáló helyszín közül választhatnak a búvárok uticélt. Az alábbi lista folyamatosan bővül egyelőre a teljesség igénye nélkül kerül bemutatásra pár általam is látogatott merülőhely.

Merülőhelyek:

Dorog, Palatinus-tó
Tata Fényes forrás
Kőbánya

Magyarország:

Dorog, Palatinus-tó:

Budapesttől 39km-re, autóval csupán kb. 50 perc távolágban található Dorogon a Palatinus-tó. A tó 32 ha felületű. Legmélyebb pontja 12 méter. A búvárokat egy jól felszerelt bázis fogadja a kulturált szép strandon belül, parkolási lehetőséggel.

A vízbe jutás a lapos partról történik, itt viszonylag gyorsan mélyül a víz. A víz alatt több a gyakorláshoz és egy tanfolyamsorán elvégzendő feladatokhoz kivallóan alkalmas trepni is el van helyezve. Illetve sok műroncs látványosságot is találunk a víz alatt. Az egyes trepnik ki is vannak bolyázva, így akár a felszínen a bolyáig úszva kötél mentén leereszkedve is kezdhetjük a merülésünket, de víz alatt is könnyen megtalálhatóak, mivel a trepniken is táblákat helyeztek el hogy melyik kötél hova vezet. Az összes látványosságot és trepnint összeköti a kötélpálya. Több merülésre elegendő látnivalót tartogat a tó a búvárok számár. Jól fel lehet osztani a merülést 2-3 külön merülésre, így kényelmesen végig nézhető minden.

Látványosságok:

A bázis térképe:

Térkép a víz alatti tájékozódáshoz
Térkép

Alapvetően a látványosságokat két oldalra csoportosítom, ha szembe állunka tóval a jobb és a baloldalon található érdekességekre.

Középen a 2 számú trepni van ahol többnyire tanyázik egy pár hal rögtön.

Jobboldalt találjuk a következőket:

3 és 4 trepni

3 és 4 a térképen
Mindkét trepni alakalmas a gyakorlásra fából készült felületén kényelmesen lehet térdelni és gyakorlatozni. Alatta kisebb nagyobb halak számára szolgálhat búvóhelyül
Haltartás
A haltartás kisebb halakkal

Haltartás:

/8 számú a térképen/

Olyan fából készült rekesz szerűségek amiben a halak kényelmesen érzik magukat és jól meg tudnak bújni. Ezért sok halat találhatunk itt.

Internet:

/13 számú a térképen/
Itt egy valóságos kis víz alatti iroda fogadja látogatót számítógéppel asztalla, székkel.

Gerenda:

/14 számú a térképen/
Egy 10,7 méter hosszú tölgy gerenda különleges történettel. Mára már teljesmértékben belakták a kagylók. Impozáns látványt nyújt a vízben.
Víz alatti Gerenda
Gerenda

Búvármúzeum:

/9 számú a térképen/
A búvármúzeum egy egyedülálló dolgo a világon, ilyen tárlatott sehol másol nem csodálhatunk meg. Érdekes régi búvár felszereléseket nézhetünk meg itt. Ráadásul nagyon sok hal is itt érzi jól magát. A Palatinus-tó merülésének egyikfénypontja a múzeum. Bővebb információt a múzeumról a búvármúzeum oldalán itt >> található.
Bal oldalt találjuk a következőket:

200 méteres kötélpálya:

Baloldalt az 1 es terpniről indul egy kb. 200 méters kötélpálya végén egy haltartás találunk és pár kidőlt fát. Itt többnyire nagy harcsák pihennek, melyek igazán élmény dús merülést garantálnak a búvároknak még akkor is ha kicsit többet kell úszni a harcsák miatt megéri. Ide vezető kötél pálya mentén már elérjük a 11 méteres mélységet is ahol általábban pár fokkal hűvösebb a víz, mint amit általában tapasztalhatunk sekélyebben.

Ha az 1 számú terpniről nem a 200 méteres kötélpálya fele indulunk hanem balra akkor újabb műroncsokat fedezünk fel. Mind nagyszerű életteret biztosítanak a halak számára, a búvárok örömére sok érdekesség között gazadag élővilágot szemlélhetjük meg. A következő látványosságokat találjuk itt:

Haltartás

/7 számú a térképen/

Fatuskó

/16 számú a térképen/

Motorcsónak

/19 számú a térképen/
Víz alatti Hattyú
A hattyú

Elsüllyedt stég

/10 számú a térképen/

Kőfal

/15 számú a térképen/

Hattyú

/17 számú a térképen/

Alagút

/16 számú a térképen/

Palatinus-tó élővilága:

Gazdag élővilágot figyelhetünk meg. A Palatinus-tó víz minősége kiválló, állatalában elég jó látotávolsággal is rendelkezik, így sok élőlényt vehetünk szemügyre egy merülés alakalmával.

Fajok melyekkel találkozhatunk:
Harcsa, Fogassüllő, Ponty, Dévérkeszeg, Sügér, Naphal, Fehér busa, Amúr,Kárász, Balin, Csuka. Ezen felül sok édesvízi medúzákat is megfigyelhetünk, ezek nem okoznak csipést mint némelyik tengeri medúza. Továbbá még folyami rákok is vannak.
Harcsa
Harcsa
Sügér
Sügér
Édesvíz medúza
Édesvízi medúza
Fogassüllő
Fogassüllő

Magyarország

A tatai Fényes forrás:

Tatán található ez a különleges merülő hely, ezeknek a tavaknak, tórendszernek a víze melegvizű forrásokból származik, így ideális merülési lehetőség akár még télen is hiszen ilyenkor sem hűl 18°C alá a hömérséklete. Sekély víz mélységet találunk, ezért kezdők számára is jó merülési lehetőséget nyujt ugyan, viszont a jó lebegő képességen itt is sok múlik, hiszen a homokos ajzatot könnyű felkavarni. Illetve a gazdag vízalatti növényzeten megülö finom szemcsés homok megbolygatásával könnyen ronthatunk az amúgy kiválló látotávolságon.
Több a búvárok által látogatható rész is található itt úgy mint a: Katonai- (Grófi), a Sarki-, és a Körtefás-tóban is lehet merülni.
Budapestől körülbelül 70 km-es távolságban van így autóval egy óra sincs az út, igazán megéri meglátogatni ezt a remek merülőhelyet.
Katonai- vagy Grófi tó
Katonai- vagy Grófi tó
Katonai- vagy Grófi tó
Katonai- vagy Grófi tó
Fényes Forrás vízalatt
Fényesforrás vízalatt

Magyarország:

Kőbányai bányarendszer:

Budapest szívében a X. kerületben található ez a merülő hely. Kevéssé ismert hely, igazi kuriózum. A bánya rendszerben 4 külön olyan vízzel elárasztott részleg van melyben lehet merülni. Van 1 olyan közülük az úgynevezett Park kút amely akár nyiltvizi búvárok számára is merülhető, mivel ennek az egy merülőhelynek (a többivel ellentétben ) van egy levegős nyilt vízfelszni része is tehát szabadon a felszínre leht emelkedni. Ennek köszönhető a kivételes helyzetnek köszönhetően itt nem csak zárttéri vizsgsával rendelkező búvárok merülhetnek.

Ám a többi 3 csak olyan búvárok számár merülhető, akik rendelkeznek valamilyen zárt téri vizsgával, legyen az barlangi vagy bányára érvényes búvár minősítés. Nagyon fontos hogy a zárt tereket csak a megfelelő tudás, felkészültségs, végzetség és természetesen felszereléssel lehet merülni. Mivel zárt térről van szó és nem lehet szabadon felszínre emlkedni a merülés bármely pontjáról elöbb ki kell úszni a bejárati részhez.

A bánya rendszer felszíni része is általában hüvős télen/nyáron, a víz hőfok 10-12 °C körüli így erőssen ajánlott a szárazruha viselése ám nem kötelező.

Kőbánya
Kőbánya Park kút